بوی بد دهان به هالیوز نیز معروف است. بسته به دلیل ، می تواند در زمان های خاص اتفاق بیافتد یا دائمی باشد. میلیون ها باکتری در دهان به ویژه در پشت زبان زندگی می کنند. باکتری ها دلایل ایجاد بوی بد دهان در بیشتر افراد است. محیط گرم و مرطوب دهان شرایط ایده آل برای رشد این باکتری ها را ایجاد می کند.
برخی از بوی بد دهان را می توان طبیعی دانست و جای نگرانی در مورد آنها نیست. نمونه آن بوی بد دهان در صبح است. این بو در اثر تغییر رطوبت دهان هنگام خواب ایجاد می شود. در طول روز ، بزاق باعث پاک شدن بقایای غذا و بوی دهان می شود. اما بدن هنگام شب بزاق کمتری آزاد می کند. دهان شما خشک شده و سلولهای مرده به زبان و گونه ها می چسبند. باکتری ها از این سلول ها برای غذا استفاده می کنند و این بوی بدی ایجاد می کند.
مسواک زدن نامنظم و بد و استفاده نکردن از نخ دندان باعث پوسیدگی دندان می شود.
بیماری های پریودنتال (لثه) و غیره
عفونت های گلو ، سینوس یا دستگاه تنفسی
سیر ، پیاز ، قهوه ، سیگار ، مصرف تنباکو
ناشی از مشکلات غدد بزاقی ، داروها یا "تنفس از طریق دهان" است.
دیابت ، بیماری های کبدی ، بیماری های کلیوی ، بیماری های ریوی ، سینوزیت و سایر موارد.
برخی از افراد اعتقاد دارند دهانشان بو می گیرد اما دیگران متوجه این موضوع نمی شوند. این وضعیت "شبیه هالیتوز" (هالیتوز کاذب) نامیده می شود.
همیشه نمی توانید متوجه بوی بد دهان خود شوید. دلیل این امر این است که سلول های بویایی بینی با گذشت زمان به این بو عادت می کنند. ممکن است افراد دیگر متوجه این بو شوند و ممکن است هنگام صحبت شما کنار بروند.
دندانها با پلاک پوشانده شده اند. غذا می تواند بین دندان یا تورم لثه گیر کند.
- لثه های قرمز و متورم به خصوص پس از مسواک زدن خونریزی زیادی دارند.
- عفونت بین دندان ها یا در ریشه دندان
- دندان های متحرک یا تغییر در محل پروتز
- زخم های دردناک در زبان یا لثه ها
- بیماری های تنفسی : تورم گلو ، تورم غدد لنفاوی گلو ، تب ، گرفتگی بینی ، سرفه بلغمی
- عوامل خارجی : علائم سیگار بر روی دندان ها ، علائم قهوه بر روی دندان ها
- مشکل در بلعیدن غذای خشک
- عدم توانایی در صحبت طولانی مدت به دلیل خشکی دهان
- سوزش در دهان
- تعداد زیادی پوسیدگی
- خشکی چشم (در سندرم شوگرن)
بیماری های سیستمیک: دیابت ، بیماری های ریوی ، بیماری های کبدی و کلیوی
دندانپزشک یا پزشک ممکن است در طول معاینه متوجه بوی بد دهان شما شوند. گاهی اوقات ، بوی نفس بیمار می تواند علت مشکل را نشان دهد. به عنوان مثال ، بوی بد دهان "میوه ای" ممکن است نشان دهنده دیابت باشد. بوی ادرار مانند می تواند نشانه نارسایی کلیه باشد.
دندانپزشک شما داروهایی را که استفاده کرده اید و سابقه ی پزشکی شما را بررسی می کند و علل خشکی و بوی بد دهان را بررسی می کند. دندانپزشک همچنین در مورد عادات شخصی شما (سیگار کشیدن ، دخانیات) و رژیم غذایی سوالاتی خواهد کرد.
دندانپزشک دندان ها ، لثه ها و غدد شما را بررسی می کند. نفس خارج شده از دهان و بینی را ارزیابی می کند. اگر یکی از دلایل آن بیماری باشد که به کل بدن گسترش یافته باشد ، با پزشک عمومی شما مشورت می کند. در صورت بیماری لثه ، دندانپزشک توصیه می کند که به یک متخصص پریودنتولوژیست (متخصص بیماری های لثه) مراجعه کنید.
اگر پزشک شما به عفونت تنفسی ، دیابت ، بیماری کلیوی یا سندرم شوگرن مشکوک باشد ، ممکن است آزمایشات دقیق تری لازم باشد. آزمایشات لازم به نوع بیماری بستگی دارد. آزمایش خون و ادرار ، اشعه ایکس سینه و سینوس و برخی آزمایش های دیگر ممکن است لازم باشد.
مدت زمان بوی بد دهان به علت این وضعیت بستگی دارد. به عنوان مثال ، اگر بهداشت نامناسب دهان و دندان دلیل بوی بد دهان شما باشد ، بلافاصله بوی بد دهان شما با مراقبت های مناسب دندان شروع به بهبود می کند. با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن معمولاً نتایج ظرف چند روز بهتر خواهد شد. بیماری های پریودنتال و آبسه دندان نیز به درمان دندان پاسخ می دهند. اگر بوی بد ناشی از سینوس ها باشد ، ممکن است دوباره مشکل بو ایجاد شود.بوی بد دهان ناشی از بیماری های سیستمیک ممکن است یک مشکل طولانی مدت باشد. معمولاً با درمان دندانپزشکی قابل کنترل است.
با مراقبت در منزل و مراقبت های حرفه ای به راحتی می توان از بوی بد دهان ناشی از مشکلات دندان جلوگیری کرد:
- مسواک زدن دندان ها ، زبان و لثه ها حداقل 30 دقیقه بعد از غذا
- استفاده روزانه از نخ دندان
- استفاده از دهان شویه
- ویزیت دندانپزشک حداقل یک بار در سال برای جرم گیری و مراقبت از دندان ها دو بار در سال
همچنین می توانید با مصرف روزانه آب کافی با بوی بد دهان مقابله کنید. محصولات دیگر نیز می توانند به حفظ نفس تازه و جلوگیری از تجمع پلاک کمک کنند. مانند:
- آدامس بدون قند
- نعناع بدون شکر
- هویج خام
- کرفس
درمان بوی بد دهان به علت آن بستگی دارد.
اگر دندان پوسیده یا لثه متورم دارید که باعث درد می شود ، در کنار بوی بد دهان ، باید با دندانپزشک مشورت کنید. اگر علائم زیر همراه با بوی بد دهان باشد ، توصیه می شود به دندانپزشک مراجعه کنید:
- تب
- گلوی متورم
- ترشحات پس از زایمان
- ترشحات کم رنگ بینی
- سرفه خلط
اگر هیچ یک از این علائم را ندارید و اگر بوی بد دهان با وجود مراقبت از دندان های شما همچنان ادامه دارد ، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. گاهی اوقات بوی بد دهان می تواند نشانه ای از یک بیماری پزشکی باشد که نیاز به توجه فوری دارد. اگر به دیابت ، بیماری ریفلاکس (GERD) یا بیماری مزمن تنفسی مبتلا هستید ، ممکن است لازم باشد از متخصص دیگری کمک بگیرید.